walkingbass

walkingbass

Steve Dobrogosz, Sofia Motettkör och Junekvintetten i Sofiakyrkan

MusikPosted by Bo Hellgren May 06, 2013 00:01:07

När Steve Dobrogosz inleder konserten i ett pianissimo singlar tonerna upp mot det välvda kyrktaket med en känsla av evighet. Inga mikrofoner, bara pianots akustiska klang och det personligt formulerade pianospelet som letar sig ut och samlas in i den stora akustiken. Kanske är det den känslan som dröjer sig kvar efter konserten; att Dobrogosz väver ett språk och formulerar en berättelse i sitt pianospel och sina kompositioner. Det är smakfullt och bländande vackert.

Tankarna går, kanske inte oväntat, associativt till Ellington men det finns också en mycket modern känsla i arrangemangen. Paradoxalt nog genom att Dobrogosz rör sig så fritt i traditionen. Det går att hitta spår av den gregorianska sången, konstmusik, amerikanska evergreens och emellanåt ett tonspråk och en voicing som kanske snarare bottnar i mer modern populärmusik.

Sofia Motettkör och Junekvintetten förkroppsligar Dobrogosz musik på ett tilltalande sätt, tycker jag. Trots att det finns en harmonisk pondus och kraft i arrangemangen är det musik som inte vinner på att göras för svulstig, och jag tycker att det som helhet finns ett tilltalande friskt sound och en slags slankhet i framförandet.

Det är helt enkelt förbluffande snyggt.