walkingbass

walkingbass

Till C

Ge mig ett skäl...Posted by Bo Hellgren Feb 21, 2016 23:06:14

Det har gått några veckor nu, sen jag fick höra det ofattbara, att du har lämnat oss, och jag borde ha skrivit den här texten för länge sedan. Kanske säger det något om skillnaden mellan dig och mig. Du var den som gjorde, utförde, planerade och organiserade. Entreprenören som såg möjligheterna och som hela tiden vågade ställa frågorna som ledde dig vidare. Jag väntar med att göra allt det där viktiga tills det nästan är för sent. Jag hoppas att jag kan lära mig att vara mer som du med åren, C, men jag lovar inget.

Det har varit en bedrövlig månad, C, och jag är nog inte ensam om att ha gått i snögloppet med tårarna sakta strilande nerför kinderna. Den stora tomheten som snärjer en i det bottenlösa svarta. Meningslösheten. Men så, när man famlar efter något litet att gripa om, dyker ögonblicken och stunderna upp, som bitar av drivved som bär en liten bit framåt, mot lite grundare vatten. De besynnerliga äventyr som du drog ut oss på.

Jag tänker på alla söndagar i Gränna Hamn, med försenade artister, tidsscheman åt pipan, band i blodsockerfall och en ständig tidsnöd, i regn och rusk. Hur du lyckades navigera genom allt detta, inte minst genom att du litade på dina medarbetare och din familj. Men framför allt genom ditt lugn och din rutin. Ibland var din tajming rätt usel, som när vi i bandet frågade efter en artist som var en kvart sen, och du säger i PA:t att ingen har sett denne man sedan 1967. Han stod tjugo meter ifrån dig, C, kommer du ihåg, stämningen blev ganska osvensk. Eller minns du i Tranås, den lille, runde och ganska berusade mannen som klev upp på scenen efter din patenterade presentation av extranumret, precis innan J hann kliva ut på scenen?

Innan spelningarna var det ofelbart så att du hade glömt instrumentkabel, plektrum eller stämapparat. Men det hörde till på något sätt, det var petitesser som inte hindrade dig från att uppslukas av musiken. Håret stod på ända in the early morning rain och det kändes som att du njöt med gitarren i knät i ett enda nu.

Jag tänker på hur vi har skumpat runt i buss till Falun, Stockholm och hur vi hamnade i Katalonien för en spelning. Och den eländiga bandfesten på din flotte i Bunn. Regnet öste ner och inget Noréndrama kan slå den misär vi upplevde den dagen. Men det var som att du njöt av friheten, med ett glas rödvin i handen och regnet i ansiktet. Kommer du ihåg när vi spelade i Sunne, C? På något sätt hade vi i bandet glömt, eller snarare förträngt, att vi skulle spela ett dansset efter vår anspråkslösa show. Ett grymtande missnöje spred sig bland oss trötta musikanter, men det tog inte sju minuter innan du stod där med en bricka med förfriskningar till bandet serverade med ett leende och de där gnistrande ögonen som alltid verkade vara fulla av liv. Jag minns Elvistävlingen, där du såg till att vi fick spela med Reggie Young, och där en av deltagarna var så nervös att han genomförde repetitionerna med öppen gylf. En annan Elvistolkare hade åkt från Tyskland i en trasig Range Rover, med ideliga reparationer längs autobahn som följd. Dagarna innan hade han spelat in en reklam för en tysk Elviswurst. I juryn satt Joe Esposito. Det är nästan osannolikt.

När jag har pratat med människor om dig de här dagarna, C, så har det slagit mig hur många som har haft en vänskaplig och varm relation till dig. Hur många vi är som har fått vistats tillsammans med dig i olika sammanhang, där du har visat att professionalitet också kan gå hand i hand med kamratskap, och många förlösande skratt. Hur du alltid har varit stöttande och uppmuntrande. Hur du alltid har bjudit in.

Jag kommer att sakna dig, C. Det har varit så roligt att lära känna dig. Vila i frid, min vän.

Jag kommer nog behöva klamra mig fast vid de där bitarna av drivved ett tag till.

Vänlig hälsning
B
Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Caroline Feb 22, 2016 00:20:29

Åh Bosse, ett privilegie att fått känna en sån fantastisk människa. Tack för dina fina ord! Tänk att jag fick vara med på så mycket av detta. Så vansinnigt roligt. Lika vansinnigt tragiskt är det som hänt.