walkingbass

walkingbass

Kirchsteiger, Landgren och Miles Davis

MusikPosted by Bo Hellgren Jul 28, 2011 23:13:47

Jag ser på Ernst som sommarrenoverar en lada med tegelgolv, "grova väggar" och tyger, och jag får kanske inte riktigt veta vad som egentligen händer med Ernst när han täljer i en pinne, även om han gör sitt yttersta för att tillskriva det en stor betydelse. Men visst verkar det trevligt att sitta i en lada och tälja med så vackert brunbrända fötter. (Precis som alla andra män är jag i grunden intet annat än avundsjuk på Ernst, som syr, täljer, snickrar och känner hur inredningen skall vara innan han marinerar lammkotletterna för att avsluta med att erövra den sista manliga utposten, grillen.)

Programmet byter lite oväntat skepnad när Nils Landgren, en av Sveriges mest glimrande musiker, trombonist till yrket, gör entré och är just bara sig själv. Med en anekdot om en god musikervän som äter chilifrukter som godis, befäster han slutgiltigt att trumpetare inte är kloka. Avsnittet avslutas med att Landgren inviger en badbrygga med några takter ur Ack Värmeland, du sköna och det är svindlande vackert, i några få sekunder programtid.

Efter programmet kan jag inte hjälpa att jag funderar på om det är den här typen av kulturarv som Sverigedemokraterna vill bevara. Men tanken är förstås befängd, för redan i de snirkliga fraseringarna Landgren gör på sin röda lur, de futtiga sekunder som hans gyllene ton upptar de svenska vardagsrummen, har musiken färdats flera varv runt klotet och färgats av allehanda musikaliska traditioner, inte minst av jazzen. Musik låter sig inte fångas så lätt, inte ens i en svensk folkdräkt. Om sanningen skall fram, är Ack Värmeland kanske allra mest känd internationellt för att Miles Davis med hammare och stämjärn klämde in den i en jazzigare harmonisering och dessutom passade på att döpa om den till Dear Old Stockholm. Som jazzstandard lever den ett helt eget liv.
Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Bo Hellgren Jul 30, 2011 11:09:49

Tack Fredde!

Posted by Fredde W Jul 28, 2011 23:39:02

Mmm Bo...läser....lyssnar....o njuter....tack.