walkingbass

walkingbass

Raphael Saadiq, Stone Rollin'

MusikPosted by Bo Hellgren Dec 26, 2011 13:36:51
Det är dagen efter Dagmars framfart och i det simmiga vinterljuset spelar jag Raphael Saadiqs Stone Rollin'. Och det är nog den bästa skivan 2011.

Det finns en allmänt utbredd missuppfattning i Skandinavien om hur soul och R&B skall låta. Tung, groovig i rytmsektionen och fett harmoniserad i ofta överdimensionerade arrangemang. Det är fel, och du behöver bara lyssna i tre minuter på Stone Rollin' för att förstå varför. Det är subtilt, finstilt och nästan gnetpetigt, men det svänger på ett närmast okontrollerat sätt när smådelarna kokar ihop i en esoterisk lättsamhet som ger livet en alldeles speciell mening. Stone Rollin' är på många sätt en retroskiva, men den är trots tillbakablickandet samtidigt helt modern i uttrycket. När mellotronslingorna planterar soundmässiga referenser flyter de ovanpå det grundsvängiga i Saddiqs eget spel och blir inte det besvärande klistriga. Det är lätt, och ja, rätt.

När Saddiq sjunger I told her turn up the bass i lyxpralinen Radio förebådar han det svängigaste basspelet jag har hört det här året. Jag går i bitar. Saadiqs musikaliska referenser pekar mot ett självsvängigt sextio- och sjuttiotal, men jag kan inte hjälpa att jag trots det fjäderlätta sitter och tänker på Larry Grahams emellanåt småyxiga, helt bedårande funk och det känns nästan som en gudomlig uppenbarelse när Graham dyker upp på ett dolt spår, med sin knarriga basstämma.


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.