walkingbass

walkingbass

Whitney Houston

MusikPosted by Bo Hellgren Feb 12, 2012 23:19:58
Jag minns ett åttiotal när Whitney Houston plötsligt spelades överallt. En ung sångerska som liksom bara dök upp med en helt ny vitalitet och en total frihet i sitt uttryck. Hon tycktes ha fått allt. Skönheten, rösten och stilkänslan, där hon svävade ut mot en soulig sorglös himmelsblå tradition utan att tappa kontakten med de jordigaste rötterna. Plötsligt ville alla sångerskor liksom morrande waila iväg mot höjderna, men ingen hade sån kontroll på sin pentatoniska ornamentik som Whitney Houston, och i och med hennes död borde hennes sånger fridlysas för framtida plågsamma coverförsök.

Whitney Houston verkade i en musikalisk kontext där skivor förstås skulle säljas, gärna i miljoner, hitlåtar emballerades med svullna arrangemang, ibland i syntigt glittriga produktioner, som Waldens i How will i know. Från min horisont bestod hennes absoluta storhet i att hon i en annars ganska förytligad MTV-period, paradoxalt nog lyckades fylla sina låtar med ett slags flämtande organiskt musikaliskt liv, genom sin obehindrat fria röst.

Ett klipp på tuben som jag återvänder till är One moment in time från Grammygalan 1989. Det är en låt som skrevs till sommar-OS 1988 och hon framför den live, med stor orkester, utan autotune, utan kör, för miljoner av TV-tittare och en stor sittande publik. Det lever, hon drar micken från munnen när hon sjunger starkt, men missar lite och här och var skaver hennes intonation något, men hon levererar med en självklar pondus och hennes timing är mästerlig. Inte minst i ingången till bryggan och i de två avslutande höjda refrängerna där hon styr hela orkestern med sin frasering och sitt kroppsspråk.

Jag kan inte tänka mig en sångerska som skulle kunna bära upp låten bättre och med ett dystert facit över hur Whitney Houstons liv slutade är det frestande att läsa in hennes eget liv i textraderna. Jag hoppas att den sista raden "I will be free" har fått någon giltighet för henne. Nu.Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Caroline Feb 13, 2012 10:16:35

Bra skrivet och jag hoppas också att ingen ger sig på hennes låtar. Jag tänker INTE göra det. Det ville jag inte ens när hon levde.